Žirniai yra maistinga daržovė, kuri yra labai populiarus ingredientas daugelyje pasaulio virtuvių. Jie yra turtingi baltymų, angliavandenių, skaidulų, vitaminų ir mineralų.
Viena iš didžiausių žirnių naudų yra tai, kad jie yra puikus baltymų šaltinis, ypač vegetarams ir veganams, kurie nepriima mėsos produktų. Žirniai taip pat yra gausūs skaidulomis, kurios padeda pagerinti virškinimą ir išlaikyti normalią virškinimo trakto veiklą.
Žirniai taip pat yra gausūs vitaminų ir mineralų, tokių kaip vitaminas C, vitamino A, folatas, geležis, kalis ir magnis. Vitaminas C yra svarbus imuninės sistemos stiprinimui ir ląstelių apsaugai nuo laisvųjų radikalų, o geležis yra būtina kraujo gamybai.
Be to, žirniai gali padėti kontroliuoti cholesterolio kiekį kraujyje, sumažinti uždegimą organizme ir pagerinti širdies ir kraujagyslių sveikatą. Jie taip pat gali padėti kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje, todėl yra naudingi diabetikams.
Galima vartoti įvairius žirnių patiekalus, įskaitant sriubas, troškinius, salotas, padažus ir t. t. Taigi, jei norite pridėti į savo mitybą maistingą ir skanų baltymų šaltinį, žirniai yra puikus pasirinkimas.